top of page

Çim Sulama Püf Noktaları

Püf Nokta 1: Rulo çim’in bir köşesini kaldırın, Tornavida veya benzeri keskin cisimi toprağa batırın. Tornavida 7-10 cm derinliğe kolayca batmalı, batmaz ise sulamaya devam edilmelidir.
 

Püf Nokta 2: Çim alanının her tarafı iyice sulandığından emin olun! Sulama sistemi doğru kurulmadıysa, köşelere ve ağaç arkalarına yeterince su gelmeyebilir. Binaya yakın kısımlar ısıdan dolayı çabuk su kaybedebilir, saçak altları yağmuru engellediği için yağmur yağsa bile su ulaşmayabilir!
 

Püf Nokta 3: Eğimli yerlerde, su toprağın içine nüfuz etmeden, yüzeyde aşağıya doğru akabilir. Bu durumda 0.5-1 saat ara ile yeterince su toprağa ulaşıncaya kadar sulama kısa sürelerle tekrarlanmaıdır.
 

Püf Nokta 4: Rulo çim 10-15 günde yeni kökleriyle toprağa bağlanır, dolaysı ile rulo çimi kenarından kaldıramazsınız. Çim’in üstünden Tornavida ile batırarak toprak nemini takip edebilirisniz.
 

Püf Nokta 5: En faydalı sulama, sabah erken saatlerde yapılmalır. Çünkü sabah saatlerinde hava sakin, ısı düşük olduğundan su buharlaşmaz ve çim sudan azami istifade eder.
 

Püf Nokta 6: Yaz döneminde yüksek sıcaklık (37 °C üzeri) veya uzun süreli rüzgar çimin hızlıca su kaybetmesine neden olur. Bu durumda, gün içinde veya akşam üzeri hafif sulama yaprak çimin su kaybı engellenmelidir. Bu tarz sulama normal sulamanın yerine geçmez, sabah erken saatlerde sulamaya devam edilmelidir.
 

Püf Nokta 7: Sık olmayan derin sulama çim köklerinin daha derine inmesini sağlar. Dolaysı ile çim, daha derinlerdeki sudan ve besinlerden istifade eder. Özellikle yaz döneminde yüksek sıcaklıktan dolayı toprak yüzeyi çabuk nemini kaybeder, bu durumda çimin derin kökler sayesinde aşağıdaki nemli toprakla beslenmeyi sürdürür.

bottom of page