top of page

Çim Hazırlık ve Uygulama

Kaliteli Çim nasıl olur?

Tespitler

•Palet üzerinde, nerede, hangi firma tarafından üretilip ne zaman hasat edildiğini görebileceğiniz bir etiket varmı?
•Rulolar standart ve düzgün kesilip palate istiflendimi?
•Ruloların kenarları ve bitim yerleri düzgün kesildimi?  
•Rulolarda delikler, boşluklar varmı?
•Düzgün biçilmiş ve rengi koyuyeşilmi?
•İçinde yabani ot varmı?

Yukarıdaki soruların hepsine Evet diyorsanız, satın aldığınız hazır çimler Mükemmel Kalitede çimlerdir. Bu soruların neden önemli olduğunu, aşağıda açıklamalarda bulabilirsiniz.

Çim kalitesi ile ilgili genel bilgiler

Hazır Çim kalitesinde en önemli şey, üretimde kullanılan tohumlar ve karışım oranlarıdır. Üreticiye, ne tür tohumlar kullandığı sorulmalı ve sertifikaları ibraz etmesi istenmelidir. Tohumun cinsi (türü), kalitesini belirleyen en önemli unsurdur. Ülkemiz coğrafi olarak, geçiş bölgesi iklimine sahiptir. Yıl içinde, çok soğuk ve çok sıcak koşulları yaşıyabiliyoruz. İklim açısından en uyumlu tohum türü Koyun yumağı (Festuca arundinacea)’dir. Çimde sadece bir tür tohum kullanmak görünüm ve gelişim için uygun değildir. Sağlıklı çimde, 2-3 tür tohum karışımı kullanılması yeterlidir. Daha fazlası da sağlıklı değildir. Tohuma yabani ot tohumu karışıp karışmadığı ve safiyetide çok önemlidir. Ruloların palet üzerinde düzgün istiflenmesi için kesim kalınlığının homojen ve standart olması gerekir. Kesim kalınlığı, çimlerin köklenmesi için önemlidir. Çok ince kesim, çimlerin az köklü olmasına ve nakliye sırasında toprağın çabuk kurumasına, çimlerin bahçenize gelmeden dahi kurumasına neden olabilir. Kalın kesim de doğru değildir, çimlerin kökleri tembelleşir, köklenme geç olur. İdeal kesim kalınlığı 1,5-2 cm’dir.
  
Ayrıca, Çim kaltesini etkileyen önemli unsurlarlardan biri üreticinin sahip olduğu altayapı, ekip ve ekipman imkanlarıdır. Bunlar sırasıyla,
•Hasat edilen Rulo çimlerin yaşı?
•Hasat makinasının özellikleri ve operatörün tecrübesi?
•Üretim yerindeki toprak kalitesi?
•Teknik ekim, bakım bilgisi ve uygulamaları?

İyi Rulo çim kaç yaşında olmalıdır?

Genel olarak Rulo çim, hasat edildiğinde, bahçenizdeki toprağa köklenmesi için yeterince kökleri olmalıdır. Çim, rulo halinde kesilebilmesi için kökleri toprağı tutabilmeli, altındaki toprak dağılmamalıdır. Rulolar, halı gibi sorunsuz açılıp sarilebilmeli. Taşınırken, uygulanırken parçalanıp dağılmamalıdır. Çimler, altyapı, ekim ve bakım durumuna göre 7-12 ayda köklenip sıklaşır. 
Çok yaşlı Rulo çimler de sağlıklı değildir. Çimler de diğer canlılar gibi yaşlandıkça, adaptasyon kabiliyeti azalır. Bahçenize köklenip bağlanması daha yavaş olur, hastalıklara daha hassas olurlar.
Kaliteli Rulo Çim üreticisi bu dengeyi göz önünde bulundurarak üretim yapar.
Hazır Çimin rulosunu açtığımızda görünümü nasıl olmalıdır? 
İlk rulo veya son rulo açıldığında, çim düzgün biçilmiş, temiz, canlı, koyu yeşil görünümde olmalıdır. Bazı müşterilerimizin değimi ile kitap gibi olmaldır. Sakarya hazır miya Çimde, rulo kesim işleminden önce mutlaka çimler biçilir, üzerindeki yaprak varsa yabancı madde toplanır daha sonra hasat edilir.
 
Her bir rulonun görünümü, birebir aynımı olmalı?
  
Hayır, birebir aynı görünümde olamasına gerek yok, ancak biribirine yakın olmalıdır. İyi bir çim üreticisi, arazideki toprak yapı farklılığını, sıra başı ve sıra sonlarındaki farklılığı bilip, sulama, bakım işlemlerini ona göre yapmalıdır. Ayrıca, ilkbaharda çim rengi, yaz dönemi rengi arasında doğal olarak fark var. Yine iyi bir çim üreticisi, bu farklılıkları minimize edecek üretim, bakım tekniklerini geliştirip uygulaması gerekir. Ufak tefek renk farklılıkları, kaliteli rulo çimde, kısa zamanda kapanır. 
 
Unutmayın!

İyi bir üretici, sattğı her bir rulodan sorumludur. Tüm teknik detayları bilir, kendisinin beğenmediği malı müşteriye vermez! 
Yukarıdaki soruları, Rulo çimleri alacağınız üreticiye sorunuz. Nasıl ve ne zaman nakledileceğini öğrenin, çimler elinize geçtiğinde mutlaka yukarıdaki hususlara dikkat ederek kontrol ediniz.
Ürün kalitesi hakkında tereddüt ediyorsanız, sipariş etmeden önce mutlaka işin uzmanı Mühendis, Mimar veya Profösyönel uygulayıcılara danışınız.

bottom of page