top of page

RULO ÇİM UYGULAMA KILAVUZU

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2020


RULO ÇİM UYGULAMA KILAVUZU

ankara hazır rulo çim uygulaması ile hep hayal etmiş olduğunuz mükemmel görünüme sahip, sık dokulu, yabani ot ve hastalıklardan arınmış ve en önemlisi tohum ekme yöntemi ile 1-2 sene içinde ulaşabileceğiniz erişkinlikte bir yeşil alana bir kaç saat içerisinde kavuşacaksınız.

Çim alanınızın uzun yıllar aynı kalitede ve sorunsuz bir şekilde yaşaması ise aşağıda basit bir şekilde önermiş olduğumuz adımların uygulanması ile sağlanacaktır.

Adım : ÖLÇME ve SİPARİŞ

Çimlendirmek istediğiniz alanın bir krokisini çizerek yapmış olduğunuz ölçüm ile ihtiyacınız olan rulo çim miktarını m2 cinsinden tespit ediniz.

Siparişinizi  bize bildirmeden önce tekrar hatırlatmak isteriz ki tüm hazırlıklarınızın bitirilmiş olması esasen yaşayan bitkiler olan rulo çimlerinizin teslimat sonrasında derhal serilmeye başlanması için gereklidir ve rulo çimlerin teslimat sonrasında en kısa süre içerisinde serilmesi elde edecek olduğunuz neticeyi olumlu yönde etkileyecektir.

Adım : TOPRAK HAZIRLIĞI

a) Çimlendirmek istediğiniz toprak alanı en az 10-15 cm. derinliğinde çapalayınız veya bel küreği ile ters-yüz ediniz

b) Arazinizin drenajını gerekli eğimleri vermek suretiyle sağlayınız

c) Toprağınızın cinsine göre ve eğer gerekli ise kireç, kum, torf ( organik maddeler ) ve gübrenin, toprağınızın yüzeyden 7-10 cm. derine gelecek şekilde karıştırılması ile takviye ediniz

d) Tırmık kullanarak yüzeye çıkmış olan taş, kök vs. gibi iri parçaları temizleyiniz ve yüzeyini tesviye ediniz

e) Toprağınızı sıkıştırmak için bir silindir ile üzerinden geçiniz. Silindir geçtikten sonra ortaya çıkacak tümsek ve çukurları tekrar tesviye ediniz

f) Hazırlamış olduğunuz toprağı 15 cm. derinliğe ulaşacak şekilde sulayınız

Adım : RULO ÇİMLERİN SERİLMESİ

Çim rulolarının teslimat ile birlikte serilmeleri hayati önem arz eder. Unutulmamalıdır ki çimler yaşayan bitkilerdir ve yaşayabilmeleri için toprak ile temas etmeleri ve rutubete ihtiyaç duyarlar. Ruloları sermeye başlayınca en kısa sürede ( mümkünse ilk 30 dakika içerisinde ) sulanması gerekmektedir.

Sıcak havalarda uygulama yapılacak ise ruloları gölgede ve mümkünse nemli bir örtü altında muhafaza edin.

Serme işlemine en uzun ve en düz noktadan başlayın ve ruloların arasında boşluk kalmayacak şekilde sıkıca birbirleri ile kavuşmuş olmalarına dikkat edin. Uzun gelen kısımların üst üste binmemeleri için keskin bir bıçak ile kesilmeleri gerekmektedir. Bir sonraki ruloyu yerleştirirken tuğla örme deseni şeklinde olmasına dikkat edin. Mümkünse kenar ve köşelere gelen parçaları ufak parçalardan olmamasına özen gösterin zira bu ufak parçalar özellikle sıcak havalarda ihtiyaç duyacakları nemi tutmakta zorlanacak ve çok çabuk kuruyacaktır.

Ayrıca dikkat etmeniz gereken hususlar ise şunlardır:

– Eğimli yerlerde ruloların eğim yönünde olmasına dikkat edilmelidir

– Sermiş olduğunuz alan üzerinde dolaşılmamasına özen gösterilmelidir

– Esasen döşeme işlemi yapılırken de toprak yüzeyde çukur olmaması için tahta üzerinde yürünmesi daha iyi netice verecektir

– Serme işlemi biter bitmez köklerin toprak ile temasını sağlamak ve olası hava ceplerini elimine etmek için tekrar silindirleyin

Adım : SULAMA

Toprak hazırlığı esnasında derin sulama yapmış olduğunuzu varsayarak serme işlemini takiben ve mümkünse ilk 30 dakika içerisinde 2-3 cm. derinlikte sulama yapın ve ilk 2 hafta boyunca toprağın nemli kalmasını sağlamak ve köklerin toprağa tutunmalarını sağlamak için bu uygulamaya her gün devam edin. Havalar aşırı sıcak ise belki daha sık sulama yapmak gerekecektir. İlk 2 haftadan sonra daha az sıklıkta ancak daha derine ulaşacak olan sulama biçimine dönebilirsiniz. Sulama miktarı hava sıcaklığı ve buna bağlı kuruluk ve rüzgar şiddeti ile orantılıdır ve önemli olan yeni çimlerinizin ihtiyaç duyacağı kadar nemli kalmalarını sağlamaktır. Bina kenarlarındaki alanlar sıcaklığın bina yüzeyinden yansıması neticesinde daha çabuk kuruyacağı unutulmamalıdır.

Rulo çiminizin serilmesini takip eden 2-3 hafta boyunca üzerinde gezilmemesi önem arz eder zira köklerin toprak ile kaynaşmaları ve yüzeyin düzgün bir satıh halinde kalması buna bağlıdır. Ayrıca basılan noktalarda toprak ile rulo arasında kalabilecek olan hava boşlukları o bölgedeki köklerin toprak ile temasını engelleyecek ve yer yer sararmalar gözükebilecektir.

GENEL BAKIM

Genel kural olarak çim biçme işlemini sık sık ancak hiç bir zaman yaprak uzunluğunun 1/3 ünden fazla olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca biçme makinesinin bıçaklarının her zaman keskin ve bileyli olmasını tavsiye ederiz. Gübre ve kimyasal uygulamaları iklim koşullarına bağlı olduğundan bu konuda detaylı bilgileri bize sorabilirsiniz.

289 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page